Pijete správne?

1. Základom je necítiť smäd. Treba sa naučiť vypiť každú hodinu dve-tri deci vody. 2. Nie je dôležité len piť, ale vedieť aj kedy piť. Začnite hneď ráno dvoma až štyrmi deci čistej, vlažnej vody, do ktorej môžete pridať pár kvapiek citrónu. Dve tretiny tekutín vypite do 16 hod., zvyšok do 19 hod. Počas jedenia […]

1. Základom je necítiť smäd. Treba sa naučiť vypiť každú hodinu dve-tri deci vody.

2. Nie je dôležité len piť, ale vedieť aj kedy piť. Začnite hneď ráno dvoma až štyrmi deci čistej, vlažnej vody, do ktorej môžete pridať pár kvapiek citrónu. Dve tretiny tekutín vypite do 16 hod., zvyšok do 19 hod. Počas jedenia nepite. Je to zlozvyk, ktorý narušuje proces trávenia. Pite polhodinu pred jedlom a pol hodinu po jedle.

3. Nič nevyriešite, keď si v práci uvedomíte, že je 11 hod., ešte ste nič nepili a potom vypijete pol fľaše vody naraz. Voda cez vás len pretečie.

4. Čo piť? Striedajte čistú vodu s nízkomineralizovanými minerálkami, ovocnými či zelenými čajmi.

5. Viete koľko piť? Existuje jednoduchý vzorec. 0,5 litra na 15 kg organizmu. Príklad: človek váži 70 kg, 70/15 = 4,7 l x 0,5 l = 2,3 l tekutín. Je to množstvo potrebných tekutín za štandardných podmienok. Horúčavy, fyzická práca či teplota môže toto množstvo až zdvojnásobiť.

6. Káva, pivo či iné alkoholické nápoje, čierny čaj, mlieko sa do pitného režimu nepočítajú.

7. Ak pijete dosť a napriek tomu máte pocit smädu, choďte k lekárovi, môže byť za tým skrytá cukrovka.

Partneri